Drægtigheden uge for uge

1. uge
Den første celle (befrugtet æg) deler sig i æggelederen til 2 celler efter ca. 24 timer og på dag 4-5 er der en cellemasse på 16-32 celler. Cellemassen i den tidlige drægtighed betegnes frem til ca. dag 40 som et embryon, der ved scanning på dag 40 ligner et miniatureføl.

2. uge
Efter 7 dage glider embryonet fra æggelederen ned i selve livmoderen. Embryonet er nu ca. 0,4 mm i diameter og omgivet af en kapsel, som gør det helt kugleformet. Inde i denne kapsel er der ved at blive dannet en lille væskeblære, en såkaldt "blommesæk". Blommesækken ses som en sort aftegning og embryonet som et hvidt ekko på scanning. På dag 11 ses drægtigheden som en sort kugle på 3-5 mm i diameter med en lille cellehøj (embryon-skiven) nederst.

3. uge
På dag 14 er drægtigheden ved scanning ca. 15 mm i diameter og bevæger sig rundt i livmoderen. Embryonskiven er nu er pæreformet og begynder at få enkelte, primitive træk. Scanning for tvillingedrægtighed kan ske allerede på 14.-dagen, mens andre dyrlæger foretager dette på 17.-19.-dagen.
Efter 17 dage er drægtigheden vokset til 21 mm i diameter. Embryonet er endnu ikke synligt, men under mikroskop ses, at segmenter og rygrad er ved at blive dannet. Kontaktfladen mellem livmoderen og drægtigheden øges og på dag 17 er kontakten så stor, at drægtigheden ikke længere kan svømme frit rundt i livmoderen. Frem til dag 17 voksede drægtigheden med ca. 3 mm pr. dag; denne vækst stagnerer nu, hvor kapslen er helt væk, og ved scanning ses, at drægtigheden heller ikke mere er helt kugleformet.
Drægtighedsscanning foretages på dag 17-18-19 for at erkende, om hoppen er normalt drægtig, eller om hun ikke er drægtig. Den ikke-drægtige hoppe kan befrugtes igen ved en ægløsning som forventes at ske på dag 20-21.

4. uge
På dag 22 er drægtigheden scanningsmæssigt set ved at blive klokkeformet og ca. 25 mm i diameter, og drægtigheden ses som en hvid skygge på ca. 3 mm. Embryonet er ved at danne indre organer, de første hjerteslag erkendes på scanneren og lemmerne er ved at dannes.
På dag 26 er drægtigheden ca. 28 mm i diameter, embryonet er ca. 10 mm og fosterhinderne begynder at blive synlige. På embryonet ses de spæde anlæg til hoved (3 mm) krop (5 mm), hale (6 mm) og lemmer (2 mm). I hovedet er øjnene ved at dannes og er ca. 0,5 mm i diameter.

5. uge
På dag 33 er drægtigheden på scanneren blevet ca. 38 mm. Embryonet (15 mm) befinder sig midt i billedet med blommesæk over sig og fostervand under sig. Væskerne er adskilt af fosterhinder.
Lemmerne er dannet og er ved at udvikle bruskstrukturer, som skal blive til knogler. Den 2. og 4. tå på hvert ben, som ikke bliver dannet færdig hos hesten, men som bliver til griffelbenene, er synlige. Hovedet er tydeligt aftegnet og ører og øjne kan erkendes. De indre organer, lever og hjerte er synlige under stærkt lys, og kønsforhøjningen er dannet mellem bagbenene. På dag 40 er drægtigheden 55 mm i diameter, embryonet 28 mm, blommesækken er blevet tømt og embryonet hænger ned fra loftet i navlesnoren. Embryonet er nu stort set færdigdannet som et lille føl med hoved, krop, hale og lemmer og de hormoner, som holder på drægtigheden er stabiliseret. Drægtigheden betegnes nu som et foster. Fra dag 20 og frem til dag 40 er der gradvist blevet dannet en bedre og bedre forbindelse mellem hinderne omkring embryonet (moderkagen) og den indvendige side af livmoderen. Via denne forbindelse (placenta) og igennem navlesnoren ernæres fosteret af næringsstoffer videregivet fra hoppen. Den mest risikobetonede tid i drægtigheden hos hopper ligger i perioden fra dag 0 og frem til dag 40, hvor 80 pct. af alle aborter (tidligt embryontab) finder sted.

2. drægtighedsmåned
Det vigtigste for at opnå målet er at holde hoppen under så naturlige/almindelige betingelser som muligt, hvad angår foder, træningsintensitet, opstaldning og stressniveau. Ændringer i hoppens hormonstatus vil ofte give sig udslag i, at hun er meget rolig at omgås. På dag 60 er fosterets øjenlåg lukkede, næseborene er 1 mm smalle slidser og albuer, knæ, forknæ og haser er synlige. Det er på dette tidspunkt at kønsbestemmelse af fosteret kan finde sted.

3. drægtighedsmåned
På dag 80 er føllets hoved og hals kommet i position og skuldre og hofter er tydelige. Hos hoppeføl ses anlæg til mælkekirtler, og på hingsteføl ses en hævelse 2 cm. bag navlen.

4. drægtighedsmåned
Efter 100 dage er ørene 1 cm lange, øjnene hvælver udad og hovedet er rettet ud til normal position. Der ses begyndende hårvækst på læberne. Skuldre og bækkenparti begynder at tage form. Hovene ses med tydelig hævelse i kronranden. Længden på fosteret er ca. 20 cm. På dag 120 ses udvikling af de ydre kønsorganer og hårvækst på kinder, mule og øjenlåg.

5. drægtighedsmåned
Efter 160 dage er hovedet veludviklet med ører og hår på kinder, mule og øjenlåg. Fosteret er ca. 40 cm fra hoved til hale, dvs. på størrelse med en lille kat, og vejer ca. 2 kg. I 5. drægtighedsmåned skal du kontakte din dyrlæge vedrørende vaccination mod virusabort.

6. drægtighedsmåned
Fra dag 200 begynder fosterets vægt at stige mere intenst. Det er derfor væsentligt at lade hoppens foderindtag stige korrekt for herved at sikre føllets behov. Kontakt evt. din dyrlæge for at få lavet en korrekt foderplan, som dækker føllets såvel som hoppens behov.

7. drægtighedsmåned
På dag 220 har fosteret tydelige hår på man og hale, fosteret er nu på størrelse med en hund, dvs. ca. 60 cm langt og vejer ca. 10 kg. Føllets aftegninger er synlige. I de sidste 3-4 måneder før fødselsterminen stiger antallet af aborter igen, ofte som følge af infektioner (bakterier eller virus). Eventuelt aborterede fostre bør undersøges, så eventuel infektiøs årsag kan findes og fornødne foranstaltninger tages mod at undgå flere aborter.

8. drægtighedsmåned
På dag 260 er føllet ca. 60 cm langt og vejer ca. 20 kg. Der ses nu hår på ørerne og ved halen.

9. drægtighedsmåned
På dag 300 er føllet fuldt behåret og alle aftegninger er synlige. Fosteret er ca. 80 cm langt, og vejer ca. 50 kg. Det er ofte i 9. drægtighedsmåned at hoppen vaccineres mod stivkrampe og influenza.

10. drægtighedsmåned
Alt er klar til fødslen. Terminsdagen sættes normalt til 11 måneder efter befrugtningen, dvs. 330 dage. De fleste føl er i stand til at overleve fødsel 14 dage for tidligt, hvorimod en måned for tidligt oftest giver problemer. De sidste 14 dage før fødslen begynder hoppen at blive slap i ligamenterne over krydset, hvorved haleroden bliver mere synlig. 90 pct. af alle hopper sætter vokspropper 6 til 48 timer, før fødslen går i gang. Disse opløses ofte 12-24 timer senere, og der begynder at dryppe råmælk ud af yveret. Enkelte hopper kan stå med vokspropper i længere tid før fødslen. 78 pct. af alle fødsler finder sted mellem kl.18.30 og kl. 8.30, med hovedvægten mellem kl. 23.00 og kl. 01.00. Inden fødslen går i gang ses en periode, hvor føllet lægger sig fra sideleje og op i brystleje. I denne periode er hoppen urolig, rastløs og begynder at svede. Omkring en time senere er føllet født.




Foster 5 mdr.Foster 5 mdr.